NIZAM

WWW.JWANE.WEBS.COM

                                                                     

                 NIZAM 

Iranska flyktingar flyr Al Tash lägret
Nyhetsartiklar, 8 juli 2004

© UNHCR / K.NagasakaIranian kurdiska flyktingar i Al Tash lägret i Irak.
Obs: denna historia var lätt redigerad den 10 juli efter ny information från fältet.

KALAR, Irak, juli 8 (UNHCR) - Saker gick från dåligt till värre för iranska flyktingar i Al Tash lägret utanför Bagdad den dag Saddam Husseins minskade i april.

Flyktingarna av kurdisk härkomst förblev beroende av FN: s livsmedels-åhörarkopior. Det var lite vatten och el i de följande månaderna.
Och dag och natt skottlossning och explosioner granat ekade genom lägret.

"Vi fruktade för våra liv", säger Mansoor, en 35-årig bil målare som lämnade Al Tash förra veckan.
Han kom till Kalar distriktet, 140 kilometer söder om Sulaymaniyah i norra Irak, under helgen för att leta efter ett hus att hyra och sedan planerar att återvända till lägret för att hämta sin fru och två barn.

Mansoor är ett av de 405 iranier från Al Tash som lokala myndigheter säger anlände Kalar under de senaste dagarna. De säger en stadig flyktingströmmen från Al Tash har ägt rum på grund av den försämrade situationen i anläggningen.
Al Tash är fångad i ett av de mer instabila områden i Irak mellan koalitionen och väl beväpnade irakiska beväpnade män uppges ha lojala mot den gamla regeringen.

Av de cirka 12 tusen flyktingar som bor på Al Tash före kriget, har flera tusen lämnat redan, och de som nu kommer till Kalar sa att de förväntar sig resten att packa sina väskor snart om inte hjälporganisationerna kan hjälpa dem att lämna.

Några 1200 flyktingar som lämnade Al Tash i april förblir låst på ingenmansland på kanten av den irakiska gränsen.

Området kring Al Tash för närvarande en no-go zon för biståndsarbetare.
När FN: s flyktingorgan vikarier besökte lägret i slutet av juni fick de veta att upp till 50 iranier lämnade lägret dagligen och går norrut mot Sulaymaniyah.

En UNHCR laget reste till Kalar på tisdag (juli 8) att undersöka situationen för ankomster från Al Tash och fråga dem vad deras planer. Flyktingarna verkade vara i god form. De bodde i hyrda hus eller hos släktingar.
De sa att de inte kunde återvända till Iran av olika skäl - främst politiska - och planerade att stanna kvar under tiden på Kalar, en stad med cirka 100.000 i ett område befolkat huvudsakligen av irakiska kurder.

"Vi har identifierat omlokalisering platser för iranska flyktingar i Al Tash", säger Iraj Imomberdiev, UNHCR: s chef för kontoret i Sulaymaniyah.
"Vi är beredda att ta emot dem i dessa sidor så fort det är relativt säkert för oss att överföra dem."

UNHCR staffer Kamaran Ali sa att innan Al Tash flyktingarna började anlända var byrån att ta hand om några 3500 lång tid iranska flyktingar i Sulaymaniyah och Erbil, vilket ger kort matranson, medicinsk hjälp, fonder för att subventionera deras hyra och kontanter stöd till
de mest utsatta.

För nu, besök hjälporganisation till Al Tash lägret förekommer sällan på grund av den fortsatta säkerhetsrisker.
Ett besök planeras till idag [Juli 8] av ett team som reser från Bagdad sköts upp på grund av otrygghet i området.

Lägret hus iranier som flydde till Irak under kriget mellan Irak och Iran från 1980 till 1988.
Den förra regeringen etablerade Al Tash i mitten av 1980-talet att samla alla iranska etniska kurderna i landet på ett ställe.

Den flyktingar i Al Tash var erkända av Bagdad regeringen och UNHCR.
Mansoor, som tvingades fly med sin familj efter den islamiska teokrati tog över hans land, var en av dem.

Eftersom den iranska kurderna behandlades väl av den gamla regimen hade de varit föremål för förbittring bland araberna och utsattes för våldsamma attacker och rån efter kollapsen av den tidigare regeringen.

"Det var värre för varje dag, så jag bestämde att packa min familj tillsammans med 30 andra människor i en pickup och vänster", säger Jalal Wali, som lämnade Iran 1985 och återvände aldrig.
"Vi var hotade hela tiden av irakierna. Vi var tvungna att gå."

Mansoor sade att före kriget sålde han parfym och toalettartiklar från hus till hus, att få sina varor på kredit.
Han tjänade bra, men sedan slutet av kriget, har han inte vågat sig ut ur lägret, eftersom iranierna har blivit attackerade och rånad av irakiska araber.

Några av dem som flydde Al Tash har enligt rapporter fallit in i Iran. Den nyanlända i Kalar fruktade våga på den andra sidan av gränsen, som är full av minor från kriget. Gränsen också är starkt militariserad

 

 

 

 

 

 

  NIZAM